Talare

Ludvig Löfgren

Glasformgivare & glasblåsare. Med sin gedigna kunskap inom glas och sin artistiska talang spränger han många gränser i det anrika glasriket. Ludvig var tidigare knuten till Orrefors KostaBoda, men valde nyligen att i stället börja på Målerås Glasbruk. På Design Action kommer Ludvig prata om Glas med innehåll – han kommer att förmedla sina tankar om framtiden och hur glasbruk kan drivas och utvecklas hållbart.

 

Lars Bülow

Arkitekt MSA och Designer MSD. Verksam som frilansdesigner för möbel- och belysningsbranschen 1980-2005. Grundade tillsammans med kollegan Kersti Sandin designmöbelföretaget Materia 1992 och var dess VD fram till 2011. Sedan 2012 Brand- and Design Director för Lammhults Design Group och VD för Lammhults Möbel AB. Bülow brinner för Design Management och ledarskap. Läs mer om Lammhults Design Group.

Jonas Holmsgård

Är i grunden copywriter med bakgrund i reklambranschen i Göteborg och New York. Sedan snart femton år arbetar han som copywriter, storyteller och konceptutvecklare på Stylt Trampoli. Jonas föreläser ofta och gärna i vikten av en bra historia som grunden för design management.
Stylt Trampoli är en göteborgsbaserad arkitekt-, reklam- och designbyrå som arbetar med att skapa helhetskoncept för upplevelseindustrin, hotell- och restaurangbranscherna. Med helhetskoncept menar vi allt från grundläggande idé till inredning, grafisk design, marknadsföring och konst. På meritlista har vi bl.a. Strandvägen ett, Lydmar Hotel i Stockholm, Klaus K i Helsingfors, Hotel Sonya i St Petersburg, Le Rouge, Orangeriet, Griffins´ Steakhouse Extraordinaire, SF Rigoletto (samtliga Stockholm) The Reef Fredrikshavn och Evert Taubes Värld på Liseberg. Läs mer om Stylt.

 

Lina Öhlund Karboub

Lina Öhlund Karboub, grundare av True Creative tillsammans med Jenny Fossum. Lina är designstrateg/industridesigner och specialiserad inom user experience management, service design, innovation och content managemenet. Har arbetat med design- och varumärkesutveckling för såväl destinationer som internationella varumärken, inklusive Sveriges internationella varumärkesplattform Sverigebilden 2.0, Iittala och Electrolux. True är en kreativ och strategisk byrå som tar ett helhetsgrepp på interaktionen mellan kund/plats/service/produkt. True arbetar med alltifrån regionala destinationsprojekt, till museer, transport och upplevelseindustri, både i Sverige och internationellt. Exempel på kunder är Hemavan Tärnaby, Destination Vindelfjällen, Västerbottens museum, Arlanda express, Fotografiska, Bogesunds, Skeppshult och Reijmyre Glasbruk.
Läs mer om True Creative. 

 

Per-Olof Remmare

Per-Olof Remmare är samhällsplanerare och arbetar sedan 2010 som projektledare på Tillväxtverket – i programmet för kulturella och kreativa näringar. Han är också koordinator för Tillväxtverkets stöd i Glasrikesuppdraget.
Per-Olof har ett mångårigt förflutet från Riksantikvarieämbetet med frågor kring kulturarv, EU:s strukturfondsprogram och regional tillväxt. Under åren 2001-2002 arbetade han på Kulturdepartementet med regeringens satsning ”Arkitekturåret 2001”. 1986-1997 var Per-Olof yrkesverksam i Småland, bland annat på stadsbyggnadskontoren i Eksjö och Vetlanda kommuner och som biträdande länsarkitekt i Jönköping.
Läs mer om Tillväxtverkets arbete med kulturella och kreativa näringar.

 

Bertil Eifrém

Processledare för Träregion Småland och Kompetenscentrum Pukeberg. Konsult sedan 2005 inom området regional och kommunal utveckling, näringslivsutveckling, internationella projekt mm. Tidigare anställd i olika kommuner och på Regionförbundet i Kalmar.
Läs mer om Träregion Småland. 

 

Hestra / Martin Magnusson & Co

Familjeföretaget Hestra/Martin Magnusson & Co grundades 1936 och drivs i dag av tredje generationen Magnusson. Design och utveckling sker på huvudkontoret i småländska Hestra. Idag är Hestra ett av de ledande varumärkena inom handskar i världen.
”Martin Magnusson & Co är handsktillverkaren som genom att bjuda in professionella användare i designprocessen gjort familjeföretaget till en kommersiell framgångssaga och Hestra till ett starkt globalt varumärke.” Så löd motiveringen när det småländska företaget nyligen vann Stora Designpriset 2013 och belönades med en kvarts miljon kronor. Stora Designpriset uppmärksammar extraordinära affärsframgångar som uppnåtts genom konsekvent designarbete. Priset delas ut en gång per år av Teknikföretagen i samverkan med Stiftelsen Svensk Industridesign, SVID och Svensk Form.
Läs mer om Hestra.

 

Conny Olander

Programansvarig för Destination på Stiftelsen Svensk Industridesign – SVID. Conny har under många år arbetat med tillväxtfrågor på kommunal, regional och nationell nivå. Han har bland annat arbetat med näringslivsfrågor, näringslivsutveckling och regional utveckling på dåvarande Nutek (nu Tillväxtverket) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). De senaste åren har han arbetat som konsult med inriktning på näringslivsutveckling med fokus på fysiska platser.
Programområdet Destination innebär att inspirera till olika sätt att utveckla platser med design. Vad är det som gör att människor trivs på en plats? Varför vill man besöka just den staden eller den regionen? Design som utvecklingskraft för destinationer tar sikte på hur design kan bidra till att utveckla attraktiva regioner, platser och miljöer att leva, bygga, bo, besöka och arbeta i. För att skapa dessa behövs ett konkurrenskraftigt näringsliv men även design av offentliga tjänster. Läs mer om SVID.

 

Lena Stävmo

Lena är VD för Destination Småland vars verksamhet syftar till att främja besöksnäringen i länet och därmed öka lönsamheten och sysselsättningen i branschen. I uppdraget ingår också att stärka varumärket Småland i samverkan med de andra länen.  Bolaget är helägt av Regionförbundet södra Småland.
Lena har lång erfarenhet av att leda både verksamheter, projekt och utveckling inom olika verksamheter. Hon har tidigare arbetat med affärsutveckling både inom Resia-koncernen och för Göteborg Landvetter Airport där hon ansvarade för all flyglinjeutveckling under flera år vilket ledde till ett nära samarbete med Regionens storföretag, Business Region Göteborg och Göteborg & Co där hon även satt i styrgruppen för stadens Convention utveckling.
En viktig del i marknadsföringen av Destination Småland är webbplatsen www.visitsmaland.se

 

Helena Jönsson

Head of Design & Innovation på Centek vid Luleå tekniska universitet. Helena är initiativtagare och projektledare för Dags att designa Norrbotten, där sex kommuner i Norrbotten under ett år arbetat med hur man kan använda design och arkitektur för att lyfta en stads identitet och unikitet för att på så sätt locka fler turister, investerare och invånare. Läs mer om projektet Dags att designa Norrbotten.

 

Kristina Alsér

Kristina är landshövding i Kronobergs län sedan 2007 och var dessförinnan VD för miljöteknikföretaget Mercatus Engineering AB där hon fortfarande är delägare. Som ledamot i IVA – Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin har Kristina medverkat i styrgruppen för projektet Innovation för tillväxt. Kristina är engagerad i frågor som rör företagsamhet,  entreprenörskap och design, och bjuder varje år in till ett designmingel på residenset i Växjö. Läs Kristinas Blogg.

 

SDK Glasriket

Sommardesignkontoret Glasriket pågår under juni-augusti 2013 med temat Destination. Bland annat ingår i uppdraget att utveckla en attraktiv utemiljö och mötesplatser kring glasbruken, formulera kommunidentitet och utveckla grönområden och infarter.
Sommardesignkontoret är ett koncept som bedrivs av SVID sedan 2001, och pågår på ett flertal platser runt om i Sverige samtidigt. Här får studenter möjlighet att arbeta med skarpa projekt, och där genom bidra med nya uppslag och resultat med designprocessen som verktyg. Ofta är det en kombination av studenter inom design, inredningsarkitektur, landskapsarkitektur, ekonomi och olika ingenjörsutbildningar. Det finns ett tydligt regionalt fokus och flertalet uppdragsgivare är lokala små och medelstora företag. Uppdragen kan vara kommuninriktade och till exempel handla om hur ortens attraktionskraft ska förstärkas. Målet är att skapa kreativa miljöer när olika kompetenser möts. Varje kontor har en lokal projektledare och en erfaren designer som handledare. Arbetet pågår under sju sommarveckor. Läs mer om Sommardesignkontoret.