Talare 2012

Jon Karlsson

Jon är utbildad arkitekt och möbeldesigner.  Han har arbetat på IKEAs designavdelning sedan 2004. IKEA har en lång tradition av att arbeta med design och produktutveckling som styrs av pris, kvalitet, funktion, miljö och hälsa. Man  granskar varje produktidé med hänsyn till optimal användning av råmaterial och tillverkningsmöjligheter. Jon ingår också i det team som arbetar med den innovativa och nyskapande designkollektionen PS, där formgivarna har fört designen framåt genom nya former, funktioner och material, med fokus på hållbarhet samt återvinning. PS betyder post scriptum och för IKEA sätter PS fokus på banbrytande skandinavisk möbeldesign utan att glömma bort det som gör IKEA unikt – prisvärd och kvalitativ design för de många människorna. Läs mer om IKEA PS.

Michael Thomson (UK)

Michael är en internationellt erkänd strateg och ledare som genom sitt företag, Design Connect med bas i London, arbetar med att hjälpa och utveckla företag, organisationer och regioner. Genom designstyrda metoder tillför han insikt inom tillverkningsindustri, media, kreativa näringar, stadsbyggnad och finansiering. Michael har spelat en avgörande roll då han i högsta grad bidragit till att initiera design på EU:s agenda, och satsningarna som sker inom ramarna för European Innovation Strategy. Michael har varit verksam som president för BEDA (The Bureau of European Design Associations) och inom ICSID (International Council of Societies of Industrial Design). Han anlitas som rådgivare i samband med framtagning av design policies för länder och regioner, däribland Storbrittannien, Irland, Italien och Qatar. Mer om Michael.

Kristina Alsér

Kristina är landshövding i Kronobergs län sedan 2007 och var dessförinnan VD för miljöteknikföretaget Mercatus Engineering AB där hon fortfarande är delägare. Som ledamot i IVA – Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin har Kristina medverkat i styrgruppen för projektet Innovation för tillväxt. Kristina är engagerad i frågor som rör företagsamhet,  entreprenörskap och design, och bjuder varje år in till ett designmingel på residenset i Växjö. Läs Kristinas Blogg.

Stina Nilimaa Wickström

Stina är industridesigner och varumärkesstrateg. Hon är Design director för Volvo Construction Equipment på Volvo Product Design med stor erfarenhet. Hon har tidigare arbetat som industridesigner på Volvo Lastvagnar, och även på Husqvarna och Electrolux. Sedan i våras är hon utsedd till ordförande för Svensk Form.

Daniel Ewerman

Daniel är industridesigner och VD för Transformator Design Group, ett företag som är specialister på tjänsteutveckling. Transformator designar tjänster med målet att göra dem användarvänliga. Det kan handla om en helt ny tjänst, eller en befintlig tjänst som behöver justeras eftersom den skapar fler problem än den löser. Detta kallas för Service Design.  Att förbättra sina tjänster har blivit allt mer viktigt, oavsett vilket område man är verksam inom och vilken typ av produkter man säljer. Med en produkt följer alltid en tjänst och av konsumenten en upplevd servicefaktor. Mer om Transformator Design.

Erika Lagerbielke

En av Sveriges mest välkända formgivare. Hon samarbetar sedan 1982 med Orrefors, från 2008 med Kateha och från 2011 med Gustavsbergs Porslinsfabrik och flera andra företag. Hon är professor i glasdesign vid Linnéuniversitetet, styrelseledamot i Lammhults Design Group samt har ett flertal förtroendeuppdrag inom designrelaterad verksamhet. Mer om Erika.

Ola Rune

Ola är arkitekt och designer. Grundade välkända ClaessonKoivistoRune 1995 tillsammans med Mårten Claesson och Eero Koivisto. Under åren har de fått stor uppmärksamhet och tilldelats fina utmärkelser. Arbetar idag internationellt med arkitektur och design. Mer om CKR.

Magnus Lindkvist

Magnus Lindkvist är framtidsstrateg och föreläsare inom omvärldsanalys och trender och ägnar sin tid åt att jaga bra idéer världen runt. Han är utbildad på Handelshögskolan i Stockholm och UCLA, och han är aktiv medlem i det amerikanska trendseminariet TED (Technology, Entertainment & Design) som arrangerar årliga konferenser med världskändisar. Mer om Magnus.

Göran Adlén

Föreläsare, författare, inspiratör och trendanalytiker. Flerfaldigt nominerad till Årets Talare och till Stora Talarpriset. En av Sveriges mest eftertraktade föreläsare. Mer om Göran.

Henrik Johansson

Henrik är utbildad Kaospilot och jobbar internationellt som processkonsulent inom kreativitet och innovation. Han arbetar med organisationer som radikalt vill komma upp med nya idéer och fundamentalt vill öka deras kreativa kapacitet. Henriks absolut största passion är att facilitera lärande, kreativa processer och hjälpa grupper att bli smartare tillsammans. Just nu han på på att realisera sitt dröm projekt med att starta upp The Fantastic Studio på Andaman Island. Studion är en kombination av en kreative studio och ett tropiskt retreat. Du kan läsa mer om Henrik på www.changedesign.dk

Andreas Berge

Head of Business Development på Kährs som är en av Europas främsta trägolvstillverkare. Med mer än 150 års erfarenhet av branschen är vi också en av de äldsta aktörerna – liksom en av de mest innovativa, med en lång tradition av att lansera nyskapande trägolvsteknik. Mer om Kährs.

Tomas Seo

Tomas är en erfaren marknadsföringskonsult och designer med inriktning på tjänstesektorn. En stor del av hans arbete är också som processledare med inriktning på change managment. Han har tidigare varit vd för designbyrån Pangea design med specialinriktning på design för offentliga sektorn, och han har varit ordförande för branschorganisationen Sverige designer. Tomas driver Phorecast AB, en konsultfirma som genom designmetodik tar fram positiva framtidsscenarion för både organisationer och företag. I samband med DesignAction kommer Tomas att vara moderator. Mer om Tomas.